„Golfi jaoks on mul spetsiaalsed jalanõud. Nendega peab olema mugav läbida 8–10 kilomeetrit käimist,“ mainib ta. Kui golfijalatsid on praegu kapis ootel, siis kõndimiseks mõeldud jalatsid võtab ta välja pea iga päev. Tempokas kõnd viib Rita 7-kilomeetrilisele ringile. Libedaga ta siiski kõndimas ei käinud, kuna jääl kukkumine ja saadud küünarluumurd tegid ta ettevaatlikuks.

Kas kõndimiseks ja jooksmiseks peavad olema eraldi tossud?

„Jooksu ajal tekitab keha jalgadele ja eelkõige põlvedele suuremat survet ja lööke. Seepärast on jooksujalatsid suurema toestusega ja ka pehmemad kui kõndimiseks mõeldud tossud,“ selgitab AT Sporti esindaja Merle Kale.

Jooksujalatsid jagunevad treening- ja võistlusjalatsiteks. Treeningjalatsitega saab ka väga edukalt kõndida, sest need on pehmemad ja toestavamad. Võistlusjalatsitega saab samuti kõndimas käia, kuid eelkõige on nad mõeldud kiireks jooksuks, kus kand puudutab maad vaid põgusalt.

Kuidas arvestada jala eripäradega?

Treeningjalatseid valima minnes on oluline võtta arvesse jala eripärad, sest valet tüüpi tossuga võib suurematel koormustel treenimine lõppeda vigastustega. Endale sobivate jalatsite leidmiseks tuleks kindlasti varuda aega, et saaks proovida erinevaid brände ja mudeleid. Sobivust aitab testida kiire jooksu- või kõnniring kaupluses. Nii saab järele proovida, kas jalats pakub õiget tuge ja on mugav.

Loe jalatsite valiku ja hooldamise kohta pikemalt artiklist.