Vastab Tartu ülikooli kliinikumi nahahaiguste kliiniku juht dr Viljar Jaks.

Atoopiline dermatiit on eeskätt naha kaitsefunktsiooni nõrgenemine, millele võib, aga ei pea kaasnema allergia ühe või mitme keskkonnateguri (toit, kemikaalid, koduloomad jne) suhtes. Seetõttu on atoopilise dermatiidi peamiseks raviks naha kaitsefunktsiooni parandamine – regulaarne niisutavate kreemide kasutamine.

Talvel, kui õhuniiskus on väiksem, vajab nahk rasvarikkamat kreemi, eriti piirkondades, mis on väliskeskkonna mõjudele rohkem avatud, nagu käed ja nägu, suvel vajab jälle kergemat kreemi. Kui dermatiidilaadne lööve esineb ainult kätel, siis ei ole ainsaks võimalikuks diagnoosiks mitte ainult atoopiline dermatiit, vaid võib olla ka muid võimalusi.

Lööbe esinemise aastane rütm viitab keskkonnategurite suurele osale selle tekkes, kuid lisaks ilmale tuleb mõelda ka teistele võimalustele (nt sesoonne kokkupuude kemikaalide jt faktoritega). Et küsija seisundi olemusest paremini aru saada, tuleks pöörduda nahaarsti vastuvõtule, kus analüüsime haiguse senist käiku ning vaatame läbi senise ravi. Vajadusel teeme uusi analüüse, et olla kindlad nahalööbe olemuses. Samuti saame vajadusel korrigeerida ravi ja anda soovitusi lööbe ennetamiseks ning ägenemiste raviks.